Vabljeni na Torkove kinoteke, poletne filmske projekcije, ki bodo kot del Jeseniškega poletja na sporedu v juliju in avgustu, v Slovenskem železarskem muzeju – v Banketni dvorani Kolpern. Dogodki se bodo pričeli vedno ob 20. uri.

Letos obljubljamo žanrsko pester program, ki ste nam ga z anketnim glasovanjem pomagali soustvariti vi.

Dodatna filmska projekcija zaseda prav premierno mesto v programu in je posvečena 30. obletnici prijateljstva mest Nagold in Jesenice. Na sporedu bo 2. julija 2024. Predvajali bomo nemško romantično komično dramo Rdeče nebo (Roter Himmel).

9. julija 2024 bomo ob 20. uri v Banketni dvorani odprli medinstitucionalno razstavo Kako smo na Jesenicah preživljali prosti čas, ki med drugim priča tudi o dogodivščinah izletov in dopustov na morju. Zato smo projekcijo prilagodili aktualni razstavi. Ogledali si bomo slovensko komedijo Babica gre na jug.

Tudi letos ne bodo manjkale romanca, komedija, drama, eno izmed devetih projekcij posvečamo mladim, svoje mesto v izboru pa sta našla tudi dva dokumentarca.

Tako bo tretja kinoteka projekcija zmagovalnega filma po glasovanju javnosti. 16. julija 2024 bomo predvajali slovensko komično dramo Gepack.

Četrto kinoteko posvečamo mladim, starejšim od 12 let. 23. julija 2024 bodo predvajali koprodukcijski mladinski film z naslovom Vzornik.

Zadnja julijska Torkova kinoteka, 30. 7. 2024, je ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji, ki  preraste v odo življenju. Predvajali bomo romantično zgodovinsko dramo Okus strasti.

V avgustu nadaljujemo z ljubezensko tematiko. 6. 8.2024 bo na sporedu ljubezenska zgodba, zaznamovana z zahrbtno boleznijo – o ženski, ki ne more pozabiti, in moškem, ki se ne more spomniti. Predvajali bomo dramo Spomin.

13. avgusta 2024 pa bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji glasbe. Na sporedu bo glasbeni dokumentarec Mladi levi: Polnost časa.

Tretja avgustovska kinoteka, 20. 8. 2024, bo ujeta v objektiv Fotografa, koprodukcijske romantične komedije, saj bomo isti večer odprli tudi društveno fotografsko razstavo lokalnega fotografskega društva.

Zadnja letošnja kinoteka pa bo prvi film, ki je nastal pod okriljem zasebnega zavoda SiKult, zavoda za izobraževanje ter interpretacijo naravne in kulturne dediščine, ki želi širši javnosti približati tudi življenje rojakov z druge stani meje. Dokumentarcu Slovenci v Kanalski dolini bo sledil pogovor z avtorjema.

IZBOR: TORKOVA KINOTEKA 2024