Čebelarstvo je kmetijska panoga, ki ima v slovenskem prostoru bogato tradicijo, slovenski čebelarji pa so v svetu dobro poznani in cenjeni. Že od nekdaj čebelarijo z domačo avtohtono pasmo čebele imenovano KRANJSKA SIVKA.

Za gorenjske čebelarje je od nekdaj veljalo, da so čebelarili samo v lesenih panjih. Med so uporabljali kot zdravilo, sladilo in za izdelavo medice. Med trgovci s čebelami se je med drugimi močno uveljavil Mojstrančan Mihael Ambrožič (1846 – 1904), ki je trgoval tudi z medom in poslikaval panjske končnice. V našem muzeju v etnološki zbirki hranimo kar nekaj Ambrožičevih predmetov, ki pričajo o čebelarski tradiciji na Zgornjem Gorenjskem.

V sklopu letošnjih Devov evropske kulture dediščine v Banketni dvorani v Kolpernu na ogled postavljamo vitrino tedna.

Ogledate si ju lahko v času javnih prireditev :

  • v ponedeljek, 2. oktobra, med 17. in 18.30 uro (Ta prav’ živ žav – Z igro do dediščine),
  • v torek, 3. oktobra, med 18. in 20. uro (ABSTRACT 2023, odprtje gostujoče mednarodne fotografske razstave),
  • v petek, 6. oktobra, med 10. in 14. uro (DEKD: Čebelarstvo)

in ob predhodni najavi na 04 583 34 92 ali nina.hribar@gmj.si.

 

Vstopnine ni, prisrčno vabljeni.

 

Na petkovi prireditvi boste z dijaki Srednje šole Jesenice lahko spoznavali pomen čebelarstva na različnih področjih življenja. V projektu ob Tednu kulturne dediščine sodelujejo dijaki zdravstvene nege, predšolske vzgoje in strojne usmeritve ter profesorji različnih splošnih in strokovnih predmetov s področja aktivnega državljanstva, likovne umetnosti, angleščine, slovenščine, matematike, glasbe, biologije, strokovnih predmetov zdravstvene usmeritve in praktičnega pouka strojne usmeritve. Med 10.30 in 12. uro bodo izvajali različne delavnice na temo čebelarstva.

Ob 12. uri se bo odvila okrogla miza s predstavniki različnih področij čebelarstva z namenom ozaveščanja mladih o pomenu čebelarstva in čebel.

Poleg muzejske vitrine tedna bo ves teden na ogled šolska razstava v Mladinskem centru Jesenice, ki bo v petek gostovala v Banketni dvorani Kolpern.