Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Parola, ki zagotovo v teh kriznih razmerah dobiva nove pomene.

Ali delo še ostaja vrednota v naši družbi? Kako?

Vabimo vas, da delite z nami svoja razmišljanja.

Vsi tisti, ki vas zanima, kako so 1. maj praznovali rudarji in železarji na Slovenskem, vabljeni k nakupu knjige v naši spletni trgovini: Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Če ste radovedni, kaj so ob prazniku dela nekoč, po nekod v jeseniški občini pa tudi še danes, jedli in pili, smo za vas pripravili odlomke iz knjige Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic, ki je še vedno na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Pri nakupu knjig v naši spletni trgovini stroške poštnine krije Gornjesavski muzej Jesenice.

***

Nepogrešljiva pijača, s katero postrežejo tako godbenike kot budničarje dobravske budn’ce, je »ta zelen«. Na drobno nasekljan oziroma pomečkan ali natrgan pelin namočijo v liter špirita in steklenico postavijo za dva dni v temo. Nato mešanico zalijejo z litrom in dvema decilitroma navadne vode, ki jo prej prekuhajo skupaj z veliko žlico sladkorja. Steklenico potem znova zamašijo in jo postavijo nazaj v temo. Čez dva dni je žgana pijača zelene barve nared.

***

Informator se spominja: Prvega maja smo se udeležili praznovanja in veselice na Poljanah, kjer so starejši najprej popili »ta zelenga«, ostali pa vse od piva, žganja, vina ali soka, zraven smo se pogostili s klobaso, obveznim pasuljem ali s krompirjevem golažem.

#MavričnostkultureinkulinarikeJesenic

Ostanite z nami in ostanimo zdravi 😊