Opis

Na planinski knjižni polici naredite prostor za zimski planinski vodnik V zasnežene gore. Namenjen je širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur. Precej tudi takšnih, katerih opisov ne boste našli v drugi literaturi (če odštejemo turno-smučarske vodnike).

A kot poudarja avtor, je »izbor kaj nehvaležna naloga«. Ne glede na dejstvo, da so gričevnata območja v tovrstnih vodnikih skromneje zastopana od gornikom ljubšega strmejšega sveta, je Gorazd Gorišek, prekaljeni pisec gorniške literature, zavil tudi na jug in vzhod naše domovine, kjer lahko v poštenih zimah ravno tako opravimo spoštovanja vredne ture.

Tako na 200 straneh vodnika V zasnežene gore najdete ideje in opise za vzpone na 20 vrhov Julijskih Alp, 13 vrhov Karavank, 9 ciljev Kamniško-Savinjskih Alp, 8 primorskih oz. notranjskih vrhov ter 4 posavske oz. severovzhodnoslovenske zimske planinske cilje. Gorišek pa domačemu izboru dodaja še Dobrač, prvaka Ziljskih Alp, ki ga zaradi bližine slovenske meje, predvsem pa zaradi naših rojakov, ki že stoletja bivajo pod njim, lahko imamo tudi za slovensko goro.

Na kratko … 55 vrhov in ciljev, neskončno zasneženih pogledov. Potrebujemo sploh še kaj več?