unnamed

PRAZNOVANJA NEKOČ IN DANES: GODOVANJE, medgeneracijska delavnica ob Dnevih evropske kulturne dediščine

Gornjesavski muzej že vrsto let s svojimi prireditvami  sodeluje na Dnevih evropske kulturne dediščine. 25-letnico te manifestacije bomo počastili s praznovanji, kar je tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine. Na medgeneracijski delavnici, ki smo jo pripravili v našem muzeju ob tej priliki, bomo obhajali god. Povabili bomo mlado in staro, pa tudi tiste vmes, da se bomo pogovarjali o praznovanjih nekoč in danes. Mladi bodo povedali, katere osebne praznike praznujejo oni, »ta stari« pa, katere so praznovali včasih.

Pojasnili bomo, kaj je god, kdaj ga praznujemo, kaj pomeni in kako so včasih otrokom izbirali imena. Poigrali se bomo s koledarji, poiskali svoje godove ali pa si nadeli novo ime glede na rojstvo po cerkvenem koledarju.

Mlajši bodo povedali, kako danes praznujejo rojstni dan, starejši pa, kako so praznovali god. Določili bomo godovnika in poustvarili običaj ofiranja, torej zganjanje hrupa s pomočjo »piskrov«, pokrovk,  kuhalnic, ribežnov … In seveda, kot se spodobi, se bodo ofirovci na koncu posladkali.

Vabljeni torej 29. septembra, na sv. Mihaela dan, ob 17. uri v Kolpern na Stari Savi.