Letos mineva 50 let od četrte jugoslovanske himalajske odprave na Makalu v Nepalu (8.475 m), ki je potekala med 15. avgustom in 18. novembrom leta 1972.
Člani odprave so vrh želeli doseči po najtežji smeri – čez južno steno, vendar so vzpon oteževali plazovi, hud mraz, sneženje in tudi slaba podpora Šerp, ki takrat še niso bili pravilno usposobljeni za prenos tovora na velike višine. Ob koncu odprave jih je presenetilo izredno močno sneženje, kar je onemogočalo dostavo hrane iz doline.
Kljub vsem težavam so uspeli doseči višino 8000 m, na višini približno 8200 metrov sta stala Janko Ažman in Matija Maležič. Zaradi dodatnega poslabšanja vremena, je bila odprava prekinjena.
Kljub temu, da vrh Makaluja niso dosegli, pa je odprava in njihov dosežek močno odmeval v alpinističnem svetu. Vrh Makaluja pa je jugoslovanska odprava dosegla leta 1975. Na vrh je stopilo kar sedem članov odprave, med njimi tudi Marjan Manfreda – Marjon brez kisika, s čimer je takrat postavil nov svetovni alpinistični rekord.
Na tokratni obletnici odprave Makalu 1972 bodo odpravo predstavljali njeni člani Janko Ažman, Janez Brojan, Danilo Cedilnik – Den, Matija Maležič in Franc Štupnik, spoznali pa bomo tudi njen znanstvenoraziskovalni in umetniški del. Pri tem bodo z nami gostje Jurij Kunaver, Janez Gregori in Jože Bavcon, direktor Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Dogodek bo ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju. Lepo vabljeni!