Z IGRO DO DEDIŠČINE
V Tednu otroka, med 1. in 7. oktobrom 2012, se letos že tretjič po vrsti odvija akcija Z igro do dediščine, ki jo pripravlja Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije. Namen akcije je spodbujati medgeneracijsko približevanje, ustvarjalnost, odkrivanje novih znanj in spoznanj s pomočjo bogate zakladnice kulturne dediščine, ki jo hranijo muzeji.
Akcija, v kateri letos sodeluje 34 muzejev iz vse Slovenije, otrokom in družinam ponuja zelo raznolike programe, ki so podrobneje objavljeni tudi v posebni knjižici.
V našem muzeju smo v tednu otroka pripravili naslednje dogodke.
 
Torek, 2. in 3. oktober 2012, ob 17. uri, Kajžnkova hiša, Rateče
»Kaligrafija – lepa pisava«: dvodnevna delavnica, v kateri bomo prvi dan spoznali material, ki je primeren za pisanje kaligrafije, in različna pisala, izvedeli bomo tudi nekaj o sami kaligrafiji. Preizkusili se bomo v pisanju s peresom. Drugi dan pa bomo naše črke spremenili v bolj stroge ravne linije. Naučili se bomo preprosto gotico, v kateri je zapisan Rateški rokopis, katerega kopijo hranimo v Kajžnkovi hiši.
Za delavnico so potrebne predhodne prijave na e-naslov neli.stular@planinskimuzej.si ali na telefon 08 380 67 32. Delavnico bomo izvedli, če bo prijavljenih najmanj 6 oseb. Cena delavnice je 10 evrov.
 
Sreda, 3. oktober 2012, ob 17. uri, Banketna dvorana, Kolpern na Stari Savi, Jesenice
»Ko muzejske modrosti postanejo radosti«: nastop plesno-pevske otroške skupine, predstavitev Verižnega poizkusa – modela Jesenice (v izvedbi Društva upokojencev Jesenice in v sodelovanju z Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice), izdelava risane fotografije, igri spomin in sestavljanka, na ogled bo tudi razstava Foto Vilman Jesenice.
 
Četrtek, 4. oktober 2012, ob 9. uri, Liznjekova domačija, Kranjska Gora
 Triglavski narodni park na obisku – »Delaj, delaj, dekle pušeljc«: delavnica izdelovanja šopkov iz posušenega cvetja in iz krep papirja.
 Ves teden bodo po ustaljenem urniku na ogled tudi naše stalne razstave in zbirke v Ruardovi graščini in v Kasarni na Stari Savi, v Kosovi graščini na Jesenicah in v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

 Vabljeni, da skupaj z nami odkrivate zaklade naše dediščine.