Zapiskaj pastirček, tisto zapiskaj, ki smo jo peli … – svetovni dan muzejev v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori

V Jasni rastejo »taprave, tastare« vrbe za piščalke in troblje, je začel svojo pripoved Maks Robič iz Zgornjih Rut in nadaljeval, da so se otroci na paši kratkočasili z izdelovanjem piščalk in trobelj  iz vrbe. Skupaj z domačinko Antonijo Berce sta nabrala vejice in nam jih prinesla, da nam pokažeta, kako iz njih nastane prava piščalka. Vrbov les je najboljši takrat, ko mačice odcvetijo in preden začnejo poganjati listki. Takrat ima les največ sokov v sebi in se najbolje lupi. Lupljenje zahteva kar nekaj spretnosti saj je treba paziti, da se lubje ne strga. Nato zarežemo odprtinico in palčko »slečemo«, naredimo ravno prav prirezan ustnik in »slečen« tulec  vtaknemo v odprtinico nad luknjico, nasprotni konec pa zamašimo z daljšo palčko, ki služi kot ročaj. Od debeline vejic je odvisen zvok piščalke.  Tako je nastalo deset piščalk in lahko si mislite, kakšen koncert smo uprizorili. Ko pa je iz olupljenega dela vrbove palčke nastala še »prda« in iz v spiralo odrezanega lubja troblja, pa je bilo tako hrupno, da se je marsikateri pešec, ki je šel takrat mimo Liznjekove hiše vprašal, le od kod parnik v Kranjski Gori.

Natalija Štular