Zaradi obstoječih ukrepov v državi po navodilih Slovenske škofovske konference vsi javni blagoslovi velikonočnih jedil letos odpadejo, so nas obvestili iz Župnije Jesenice. Odpovedan je tudi velikonočni žegen jedi na Stari Savi, ki je bil predviden za soboto, 11. aprila.

Kljub temu pa vas iz Gornjesavskega muzeja Jesenice obveščamo, da še vedno lahko sodelujete in soustvarjate lokalno dediščino na FB strani našega muzeja: Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic malce drugače. Kot »post« k dogodku zapišete svojo priljubljeno domačo jed ali morda kakšno drugo, danes že manj poznano, ki pa so jo kuhale vaše mame in babice. Zapišite še sestavine in postopke priprave izbrane jedi ter nam zaupajte, kdaj ste jo kuhali oziroma kdaj jo postrežete danes. Veseli bomo tudi kratkih video objav na to temo ali fotografij jedi, ki jih pripravljate.

 

***

Iz zbranih spominov ustnega izročila: Na velikonočno nedeljo zjutraj je bila na kmetijah zbrana največkrat vsa družina pri veliki javorjevi mizi, pogrnjeni s snežno belim prtom. Še hlapci in dekle, pastirji ovčarji so to jutro sedeli pri gospodarjevi mizi. Vse druge dni v letu pa so imeli svoj prostor v kmečki veži. Na mizi so čakale dobrote: velika okrogla potica »šarkelj«, kuhana gnjat in pleče, prešani želodec in pirhi. Ti so bili obarvani s čebulo in razpostavljeni okoli potice.

Dan prej, na velikonočno soboto, so ženske v jerbasih na glavah nesle velikonočne jedi k blagoslovu. Še posebej dekleta so se kosala v tem, katera bo imela čim višje naložen jerbas, ki je bil pokrit z belim čipkastim prtom. Fantje so prišli pirhe pobirat k dekletom naslednjo, to je belo nedeljo.

#MavričnostkultureinkulinarikeJesenic
#ostanidoma
#ostaniznami
#museumsandchill

 

Na voljo je knjiga Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic.

Pri nakupu knjig v naši spletni trgovini poštne stroške krije Gornjesavski muzej Jesenice.

Ostanite z nami in ostanimo zdravi 😊

Vaši muzealci