[:SL]V zadnjih desetletjih smo priča neverjetnim spremembam načina življenja na vseh področjih. Prehrana ni izjema. Na eni strani na vse pretege skušamo slediti najnovejšim trendom zdrave prehrane, na drugi strani nas nenehna bitka s časom sili v hitro prehrano. Zato v Gornjesavskem muzeju s kulinaričnimi delavnicami v Liznjekovi domačiji skušamo ohraniti in posredovati bogastvo znanja tradicionalne priprave vsakdanjih in prazničnih jedi. Letos smo se mesečno dobivali ob peki kruha. »Aprilski« kruh smo namazali z maslom, ki smo ga izdelali v pinji, Mateja Reš nam je v oktobru predstavila peko kruha z drožmi: pripravili smo mešani kruh, ovsena, ajdova, ržena, pirina in pšenična zrna smo najprej zmleli v mlinu na kamne, moko presejali in zamesili čudovito testo. Pred veliko nočjo spečemo preste, s katerimi okrasimo prajtle, kakor cvetnonedeljske butarice imenujejo Kranjskogorci. Kruh je imel v krščanski tradiciji vedno velik pomen in potica je praznični kruh, brez katerega enostavno ni božiča. Zato smo v decembru, tako kot vsak kruh, ki ga pripravimo v Liznjekovi domačiji, v krušni peči spekli potico. Tisto pravo božično, z orehovim nadevom ali budlo po domače. In je zadišalo po celi hiši: po dobrem, po lepih spominih, po praznikih.

[:]