Pomlad je čas za nove začetke. Zato smo prav pomlad izbrali  da vam predstavimo prva leta, ko so Jesenice postale mesto. Po več desetletjih v Muzeju Kosova graščina pripravljamo novo stalno razstavo: Mladost mesta rdečega prahu.

Vsak petek, do odprtja razstave, vam razkrijemo drobec vsebine. Tokratni je posvečen občinskemu prazniku občine Jesenice, 95. obletnici mesta.

***

Trg Jesenice je bil 20. marca 1929 z dekretom kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića povzdignjen v mesto. Novo nastali meščani, prebivalci Jesenic so v čast ustanovitve mesta pripravili v juniju 1929 zgodovinski sprevod skozi novo nastalo mesto. Zgodovinski sprevod je bil predmet občudovanja in odkritega priznanja vsakogar, kdor ga je videl. S sprevodom z naslovom Jesenice nekdaj in sedaj, v katerem je sodelovalo 341 kostumiranih ljudi so želeli pokazati razvoj Jesenic od pradavnih dni pa vse do ustanovitve mesta. Na čelu sprevoda je korakalo pet godcev, ki so s fanfarami naznanjali prihod povorke s slovensko trobojnico. Sprevod se je skozi mesto razvil na telovadišče pred Krekovim domom.

Zgodovinski sprevod Jesenice nekdaj in sedaj ob počastitvi imenovanja trga Jesenice za mesti, 23. junij 1929, hrani Dušan Prešern, fototeka GMJ

Zgodovinski sprevod Jesenice nekdaj in sedaj, 23. junij 1929, hrani Dušan Prešern, fototeka Gornjesavskega muzeja Jesenice

Razglednica Jesenic in Save, sredina 30. let 20. stoletja (Foto: Franc Pavlin), Fototeka Gornjesavskega muzeja Jesenice