V tradicionalno bolj kmečkih delih jeseniške občine so za božič pekli potico iz boljše moke in suhega sadja. V Planini pod Golico so za praznik pripravili potico iz suhih hrušk, krvavice in pečenko. Na Blejski Dobravi so pekli tudi sadni božični kruh. Vsak član družine ga je dobil kos, pa tudi živina, saj naj bi prinašal srečo, zdravje, otrokom hitro rast, dekletom pa ženina.

Božič so na Jesenicah praznovali v predvojnem času tudi v delavskih družinah. Nekateri so pri mesarju kupili prašiča, naredili klobase, meso pa posušili v podstrešni kamri in ga jedli skozi celo leto. Za božič so pekli potico in piškote za novoletno jelko.

Gospod Vladimir Brun, rojen leta 1943, se takole spominja decembrskih praznovanj: »Za Miklavža sta sinova dobila pri svoji verni stari mami v peharčku rožiče, suhe slive, bonbone in »cenzeljce«, za božič pa kos velike okrogle in rebraste orehove potice ter suho meso. Doma smo na silvestrovo okrasili novoletno jelko in praznovali z dobrotami, kot so domači piškoti, potica, suho meso, sir in narezana salama.« (Mavričnost kulture in kulinarike Jesenic)

RECEPTI