Dnevi poznega poletja in tisti v zgodnji jeseni so kot nalašč za izlete – še posebej po prisojnih pobočjih, vse do sončnega zahoda. Vabljeni na potep po Stari rudni poti, ki mesto Jesenice povezuje z rudnikom v Savskih jamah, kjer so rudo kopali že pred 640 leti, o čemer priča Ortenburški rudarski red.

Pod Golico se železova ruda nahaja v kamninah, ki so nastale pred več kot tristo milijoni leti (v zgornjem karbonu). Iz tega časa je tudi večina živalskih in rastlinskih fosilov, ki jih hrani Gornjesavski muzej Jesenice v Kosovi graščini, ki se nahaja ob prihodu Stare rudne poti v dolino. Razstavljamo predvsem fosile ramenonožcev, mahovnjakov, glavonožcev, trilobitov, morskih lilij, iglokožcev, školjk, polžev in celo zob prednika morskega psa.

Trilobit. Fototeka GMJ

Vabljeni v Muzej Kosova graščina, kjer od 9. septembra 2021, od torka do petka, med 10. in 12. ter 16. in 18. uro, poleg predstavljene Paleontološke zbirke, lahko obiščete še novo občasno fotografsko razstavo Hrana in se preizkusite v igranju nove virtualne vsebine – videoigre Grenko spoznanje. Za najavljene skupine (foto@gmj.si in 04 583 35 06) odprto tudi izven urnika.

Zob prednika morskega psa. Fototeka GMJ

Klik do zloženke in zemljevida Stare rudne poti: https://turizem.jesenice.si/jesenice/publikacije/item/19851-stara-rudna-pot