#Naprejvpreteklost in sedem desetletij muzeja na Jesenicah – ob prazniku sv. Barbare

Od Tehniškega muzeja Jesenice (1951), Muzeja Jesenice (1991) do današnjega Gornjesavskega muzeja Jesenice (od leta 2000)

V Gornjesavski dolini je bil 3. julija 1951 ustanovljen Tehniški muzej Jesenice. Bil je predhodnik Muzeja Jesenice (od leta 2000 Gornjesavski muzej Jesenice), ki je leta 1991 združil Tehniški muzej Železarne Jesenice in muzejsko-galerijske dejavnosti v občini Jesenice.

Ob 70-letnici v sedmih prispevkih predstavljamo področja našega delovanja – železarstvo, planinstvo, etnologijo, umetnostno zgodovino – in presežke med kulturno dediščino, za katero skrbimo.

V nedeljo, 4. decembra, je godovala sv. Barbara. Ob tej priložnosti predstavljamo sliko Janeza Potočnika Sveta Barbara, olje na platnu (208 x 126 cm)  iz leta 1805, ki jo hrani naš muzej.

 

 

Vsi tisti, ki bi radi preizkusili svoje znanje o tej zavetnici artileristov, rudarjev in metalurgov, pa vabljeni na našo spletno vsebino, kjer se še vedno lahko preizkusite v kvizu:

 

Več o akciji Naprej v preteklost pa si lahko preberete na strani nacionalnega organizatorja Skupnosti muzejev Slovenije: http://www.sms-muzeji.si/C/Items/3114?cat=12