Prireditev Oglje je črno zlato bo v vsakem vremenu.

Tisti, ki ste se prijavili na sprehod boste druženje začeli pred Muzejem Kosova graščina ob 16. uri in se podali na sprehod Po Murovi do Stare Save. V primeru slabega vremena sprehod odpade. Ne glede na vreme pa ste med 15. in 16. uro vabljeni na ogled nove muzejske razstave v Muzeju Kosova graščina z naslovom Mere in merilni pripomočki od antike do danes.

Na Stari Savi, prav tako ob 16. uri, bodo obiskovalcem na voljo ustvarjalne delavnice na temo oglja v izvedbi Društva likovnega ustvarjanja Ribnica in lokalne likovne umetnice Alenke Peternel Huber. Lahko boste sodelovali v železarskih igrah Gornjesavskega muzeja Jesenice. Na ogled bo razstava o oglarstvu na Slovenskem. Posladkali se boste s sladico, ki so jo jedli delavci že nekoč. Če bo deževalo, bo pedagoški program potekal v zgornji dvorani v Kolpernu.

Na stojnicah boste spoznali dejavnosti TIC Jesenice, Kulturno turističnega društva Lokovec, Društva oglarjev Slovenije, Kulturnega društva Možnar, Zavoda za gozdove Slovenije in Cehovskega društva kovačev Slovenije. Razstavni program bo ob slabem vremenu v Banketni dvorani v Kolpernu.

Ob 17.30 bodo člani Cehovskega društva kovačev Slovenije Gornjesavskemu muzeju Jesenice predali kovana izdelka, ki so ju skovali v letošnji Poletni muzejski noči. Nova izdelka, ustvarjena z znanjem stare obrti, še vedno služita svojemu namenu. O tem se lahko prepričate na predstavitvi.

Ob 18. uri vabimo v Kolpern na muzejski večer, kjer boste spoznali zgodovinski in etnološki oris oglarstva na Gorenjskem. Predstavili bomo oživljanje tradicije kuhe oglja v lokalni skupnosti. Sledilo bo predavanje o kopi velikanki, o trajnostnem pomenu oglja in o novi knjigi o oglarstvu na Slovenskem. Spoznali boste, zakaj je bilo oglje nekoč res črno zlato.

Večer boste lahko zaključili z ogledom predstave Ortenburški rudarski nered v izvedbi mladinske igralske skupine pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, ki bo na sporedu ob 19.30 pod Pudlovko. Če bo deževalo pa bo tudi predstava izvedena v spodnji Banketni dvorani v Kolpernu.

V torek, 27. septembra 2022, vabimo v Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah. Vstopnine ni.

V primeru slabega vremena bo celoten program potekal v Kolpernu.

Organizatorji prireditve so: Gornjesavski muzej Jesenice, Društvo oglarjev Slovenije, KD Možnar, Turistična zveza Slovenije, Visit Jesenice, Zavod za gozdove Slovenije, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice in Cehovsko društvo kovačev Slovenije.