Vabljeni na ogled nove stalne razstave Mladost mesta rdečega prahu.

V času prvomajskih praznikov (od 27. aprila do 5. maja) bo Muzej Kosova graščina odprt vse dni, med 10. in 18. uro.

V sredo, 1. maja, vas ob 18. uri vabimo tudi na javno vodstvo po razstavi s kustodinjo za etnologijo Špelo Smolej Milat, avtorico razstave.

Tule pa razkrivamo še en drobec iz vsebine razstave: o bombardiranju mesta leta 1945.

***

V začetku leta 1945 je zavezniškim težkim bombnikom pričelo zmanjkovati ciljev, saj je bil velik del nemške vojaške industrije že uničen. Zato so se strateški bombniki usmerili na povsem taktične cilje, kot sta cestno in železniško omrežje. Jesenice so bile bombardirane 1. marca 1945. Tega dne je bil v Sloveniji razen Jesenic bombardiran še Maribor, čez mejo pa so bili bombardirani Celovec, Beljak, Vrba, Knittelfeld, Amstetten in Sankt Pölten. Jesenice sta bombardirali dve skupini 454. bombniškega polka 15. zračne sile. Vsak od bombnikov B-24 liberator je nosil po osem 225-kilogramskih bomb, ki so na tleh povzročile občutno škodo in večje število žrtev. Nobeden od bombnikov ni bil poškodovan in vsi so se vrnili v svoje oporišče.

Mesto se je znašlo v ruševinah. V nekaj sekundah so uničile del mesta. Bombe so padale po mestu pa tudi na pobočje Mirce. Največ bomb je padlo od bivše gostilne Peklar do jeseniške farne cerkve. Razdejanje po bombardiranju na Gosposvetski ulici na Jesenicah. (Foto: Slavko Smolej)