,

odprtje likovne razstave v Muzeju Kranjska Gora 3. septembra 2020

  

Izjava za javnost

 

Spoštovane prijateljice in prijatelji Gornjesavskega muzeja Jesenice!

Letošnje leto nam je prineslo stanje, ki ga nismo vajeni, tako na osebnih ravneh kot na strokovnih področjih. Sodelavke in sodelavci muzeja smo se tudi med t. i. lockdownom trudili biti z vami preko spleta. A vsi vemo, da smo ljudje družabna bitja in da nič ne more nadomestiti pristnega druženja v živo.

Po dolgem, dolgem času smo v Liznjekovi domačiji končno lahko organizirali pravi dogodek v živo. Tako kot smo se tega veselili mi, muzealci, ste nas očitno pogrešali tudi vi, dragi obiskovalci, saj se je odprtja razstave udeležilo ravno prav ljudi, da smo lahko zadostili navodilom in omejitvam pristojnih služb glede preprečevanja širjenja virusa COVID-19.

Vreme nam je bilo naklonjeno, zato se je uradni del odprtja lahko odvijal na dvorišču Liznjekove domačije. Mešani pevski zbor Kranjska Gora je uradni del programa popestril s tremi ljudskimi pesmimi, kot poklon pa so avtorju razstavljenih del, Nizozemcu Janu Braku zapeli še Oj, Triglav, moj dom, saj je to ena njegovih ljubših slovenskih pesmi. Program je povezovala Špela Smolej Milat, kustodinja za etnologijo, avtorja razstave je predstavila njegova soproga ga. Mija Brak, razstavo pa je uradno odprla v. d. direktorice Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič.

Pozno popoldne je minilo v prijetnem vzdušju, ob likovnih delih, ki izžarevajo energijo in veselje do življenja gospoda Jana Braka, in dobri volji ob ponovnem snidenju prijateljic in prijateljev Muzeja Kranjska Gora. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem: soustvarjalcem včerajšnjega večera in obiskovalcem tako za strpnost pri upoštevanju vseh navodil in omejitev, ki nam jih narekujejo pristojne službe, kot za izkazano podporo muzeju s tako številčno udeležbo.

 

Za Gornjesavski muzej Jesenice pripravila

Špela Smolej Milat, kustodinja za etnologijo