Filmske projekcije v Banketni dvorani Kolpern na Stari Savi nas na poletne torkove večere spremljajo že trinajst let. V Muzeju Kranjska Gora, v Liznjekovi domačiji, pa smo s Filmi pod lipo začeli šele lani. Ob koncu poletja smo združili moči in k samemu izviru najdaljše reke nekdanje Jugoslavije pripeljali film Sava in njegova avtorja, režiserja Matthewa Somervilla in scenarista Dana McCruma. Z Jesenic bodo Savo spremljali s Savo vse do Beograda. Film bodo predvajali v kavarnah, muzejih, vaških hišah in mestnih kinematografih ter skupnostim ob Savi omogočili, da vidijo in razmišljajo o svoji reki kot celoti, ne le o svojem mikrokozmosu.

Na novinarski konferenci je direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik predstavil Torkove kinoteke v sklopu Poletij na Stari Savi in Filme pod lipo v Kranjski Gori. Gostili smo predstavnike Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC. V sodelovanju z njimi Gornjesavski muzej Jesenice že od začetka pripravlja Filme pod lipo na dvorišču Liznjekove domačije v Kranjski Gori. Projekciji filma Sava pa sta kot potujoči kino postala del DOKUDOC-a, ki s tem projektom želi doseči publiko izven Maribora, kjer je glavno dogajanje tega festivala. Za konec sta nam avtorja filma zaupala svojo zgodbo o Savi, kako ju je zaznamovalo njuno prvo srečanje s to reko in zakaj se film začne ravno pri nas, na Stari Savi.

Pozdravil nas je župan Občine Jesenice, gospod Blaž Račič.

Torkove kinoteke in Poletje na Stari Savi finančno podpira Občina Jesenice. Filme pod lipo v Kranjski Gori ob finančni podpori Občine Kranjska Gora pripravljamo v sodelovanju s SAGAR kolektivom, Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC in Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka.

VEČ …

 

Film Sava/Caba

Režija: Matthew Somerville

Scenarij: Dan McCrum

Pripovedovalka: Mira Furlan

Velika Britanija | 2021 | dokumentarni | 71′

https://www.youtube.com/watch?v=XkPeqp6K4j4

 

Sava je priča človeške zgodovine: vez med vzhodom in zahodom, ločnica velikih imperijev in rdeča nit med narodi. Sledite ji na 990 km dolgi odisejadi po ozemlju nekdanje Jugoslavije. Reka se ob svojih bregovih pogovarja s svojimi ljudmi, ki z njo delijo spomine, sanje in vizije prihodnosti ter plujejo med temami identitete, narodnosti in narave.