Pomlad je čas za nove začetke. Zato smo izbrali prav pomlad, da vam predstavimo prva leta, ko so Jesenice postale mesto. Po več desetletjih v Muzeju Kosova graščina pripravljamo novo stalno razstavo: Mladost mesta rdečega prahu.

Vsak petek, do odprtja razstave, vam razkrijemo drobec vsebine.

***

Leta 1932 je čez noč preko 2500 jeseniških železarjev in drugih uslužbencev zaposlenih v KID ostalo brez dela. Strokovne organizacije z delavskimi zaupniki na čelu so odločno stopile v boj, pri tem pa so jih močno podprle tudi delavske žene v okviru društva Zveze delavskih žen in deklet. Odločno so stražile tovarno oziroma njene vhode in niso dovolile nikomur, da bi odhajal na delo. Dvanajstdnevna ženska straža od štirih zjutraj do desetih zvečer, v snegu, dežju in mrazu takratnim oblastnikom vsekakor ni šla v račun. Avgust Praprotnik, eden od članov upravnega odbora KID, ki mu je šlo očitno na živce, da v stavki tako odločno sodelujejo tudi ženske, je baje zabrusil: »Baba je za v posteljo, ne pa za borbo in za na ulico.«

Fotografija: Med splošno stavko železarjev leta 1935 so delavke in žene delavcev zastražile vhode v obrate in z živim zidom orožnikom preprečile, da bi prišli v tovarno in razgnali stavkajoče. (Fototeka Gornjesavskega muzeja Jesenice)

***