Ali veste, kdo je bil prvi celoviti slovenski strokovnjak s področja telesne kulture, oziroma  oče slovenske telesne kulture? To je bil dr. Viktor Murnik (1874-1964), sokolski »preporoditelj«, načelnik in starosta Ljubljanskega Sokola. Po izobrazbi je bil pravnik in je deloval v gospodarstvu, obenem pa je bil tudi telovadec, vodnik-trener, sodnik, predavatelj, manager, založnik, jezikoslovec, filozof, pisatelj, znanstvenik in velika avtoriteta svojega časa. Posvečal se je strokovnemu izrazoslovju in večina izrazov, ki jih še danes uporabljamo v telesni kulturi za opis položajev in gibanj, so posledica njegovega dela. Dandanes je nekaj normalnega, da telovadijo tudi ženske, nekoč pa temu ni bilo tako. Dr. Murnik je »oral ledino« tudi na tem področju, saj je bil pobudnik ženske telovadbe in vzgoje ženskih vaditeljic.

Tisti, ki ste zamudili ogled dokumentarnega filma Pozabljeni Slovenci: Slovenec sem in kdo je več? – Viktor Murnik, ki smo ga predvajali v Kosovi graščini v torek, 26. 9. 2023, ob 18. uri, si ta zelo zanimiv dokumentarec lahko pogledate v udobju svojega doma, saj ga hrani arhiv RTV Slovenija na tej povezavi:

https://365.rtvslo.si/arhiv/pozabljeni-slovenci/174356792

Veliko zanimivih in presenetljivih podatkov lahko izveste tudi na razstavah Jeseniški Sokol in Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem, zato vabljeni v Kosovo graščino od torka do petka med 10.00 in 12.00 in 16.00 in 18.00, lahko pa se najavite na dasa.copi@gmj.si.

Vstop je brezplačen!