[:SL]Včeraj smo v Liznjekovi hiši pekli kruh z Matejo Reš. Pripravili smo mešani kruh iz ovsene, ajdove, ržene, pirine in bele moke. Žita smo najprej zmleli v mlinu na kamne, moko presejali in zamesili čudovito testo. Poleg navadnega kvašenega testa smo pripravili tudi testo z drožmi. Primerjali smo obe vrsti testa in ugotovili, da je testo z drožmi veliko bolj zračno in tudi lažje. Verjetno sta hitremu vzhajanju botrovala polna luna in po biodinamični metodi dan za cvet – testo je zelo hitro vzhajalo in spekli so se izredno lepi hlebčki. Nismo se mogli upreti vonjavam in zlato zapečeni skorjici tako da smo skoraj vsi načeli svoje hlebčke, kot miške … Tudi kruh iz droži je bil odličen. Obiskovalci smo izvedeli veliko zanimivosti o žitih, pripravili pa smo tudi laneno, konopljino in orehovo olje. Skratka: imeli smo se odlično in bili skupaj z Matejo tako navdušeni, da bomo decembra v kmečki peči pripravili Miklavževe medenjake.

Untitled-1

 [:]