V lanskem letu je projekt Ljudske univerze Jesenice, Občinske knjižnice Jesenice in Gornjesavskega muzeja Jesenice Kako smo včasih živeli? potekal nekoliko drugače. Spominsko gradivo, ki smo ga zbirali in zapisovali v zdaj že vsem dobro znanih knjižicah, smo združili v pravo pravcato knjigo. Nastala je zgodbovina: knjiga zgodovine mesta ter spominov in življenjskih zgodb njegovih prebivalcev. Zaenkrat si knjigo lahko preberete le v e-obliki na povezavi https://jlib.si/pdfs/nase_jesenice.pdf, v živo pa jo bomo ob istoimenski razstavi predstavili v Banketni dvorani Kolpern na Stari Savi v torek, 5. julija 2022, ob 19.30.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2022.

Po predstavitvi sledi prva letošnja Torkova kinoteka. Rdeča nit ostajajo Jesenice, saj vam bomo predvajali jeseniško klasiko Operacija Cartier, ki je nastala leta 1991 po literarni predlogi Mihe Mazzinija, Drobtinice.

Operacija Cartier

Režija: Miran Zupančič| scenarij: Miha Mazzini | komična drama | Slovenija | 1991 | 90’

V komični drami Operacija Cartier spremljamo vsakdan gizdalinskega, neodgovornega, arogantnega in preračunljivega Egona, pisca šund romanov, ki prijateljuje z bosanskimi  priseljenci, vleče za nos lokalno prebivalstvo in se vedno znova vrača k plakatu igralke Nastassie Kinski, edine glamurozne osebe v monotonem okolju jeklarske industrije. Operacija Cartier je kratkočasna, dinamična in zabavna drama zmešnjav, oda vsakdanjosti, znotraj katere se odvijajo mnogi absurdi.

Povzeto po: Vid Šteh