4. vseslovensko srečanje kovačev z mednarodno udeležbo iz Avstrije in Finske, ki je potekalo na Stari Savi na Jesenicah, v soboto, 7. 9. 2019 sta organizirala Cehovsko društvo kovačev Slovenije in Gornjesavski muzej Jesenice v okviru projekta Evropskega sklada za regionalni razvoj (LAS Gorenjska košarica). Prireditev smo pridružili jeseniškemu FeSTEELvalu, ki je tudi letos ponudil pester tridnevni program.

V soboto so zagoreli ognji in zapela kovaška kladiva. 29 sodelujočih kovačev in kovačica so prikazali, kako nastajajo izdelki te umetne obrti, kako se podkuje konja, kako hitro in spretno se z enim gretjem kuje špica  in kako »po kovaško« prižgeš cigareto. Ritmu kladiv je sledil ritem glasbe, z nastopom Alje  ter s koncertom skupine Orlek.

Poleg žive demonstracije kovanja je FeSTEElval ponudil tudi mestni piknik. Tako je drugi dan FeSTEELvala na deževno sobotno popoldne v Muzej na prostem privabil števile. Brezplačna prireditev (ob podpori Občine Jesenice) je bila namenjena vsem generacijam.

 

Za udeležbo na srečanju oziroma za »dodano železo v ognju« se zahvaljujemo vsem sodelujočim kovačem in kovačici.

Obisk prireditve pa zagotovo dokaz, da je naša industrijska dediščina naš ponos.