Praznik sv. Barbare na Jesenicah

 

V Gornjesavskem muzeju Jesenice vsako leto 4. decembra,

ko goduje zavetnica rudarjev in železarjev, pripravimo praznični program.

Letos vas ob 15.30 vabimo na Pohod po Stari rudni poti, do kapelice sv. Barbare.

Zbor pohodnikov bo pred Kosovo graščino. Potrebna sta primerna obutev in oprema – svetilka. Prijave zbiramo na naslovu info@gornjesavskimuzej.si in telefonski številki 04 583 34 92, najkasneje do ponedeljka 1. decembra 2014.

Pohod se bo zaključil na Stari Savi, program pa ob 17. uri nadaljeval v Konferenčni dvorani v Kolpernu s predavanjem Ikonografski razvoj motiva sv. Barbare, umetnostnega zgodovinarja GMJ Aljaža Pogačnika.

Podrobneje o predavanju …

Gornjesavska dolina je zaradi svojih rudišč in več stoletnega železarstva povezana s podobo Svete Barbare. To starokrščansko svetnico in mučenko so v bizantinskem cesarstvu častili že od 5. stoletja naprej. Zaradi svojih vrlin in neomajne vere v Kristusa se je kljub težkemu trpljenju že na prelomu med srednjim in novim vekom izoblikovala v podobo svetnice, kipomaga umirajočim do poslednjega zakramenta oziroma je njihova priprošnjica v stiski. Predstavili vam bomo ikonografski razvoj motiva priljubljene svetnice v likovni umetnosti.  Med drugim boste izvedeli, zakaj so jo umetniki največkrat upodobili s stolpom, pavjim peresom, kelihom s hostijo ali pa s topom.

Prijavnine in vstopnine ni, zato vabljeni vsi!