1. avgusta 2021 ob 20. uri vabimo na zadnji poletni filmski projekciji.

V okviru projekta Kulturkafe INDUCCI, v katerem sodeluje Gornjesavski muzej Jesenice z drugimi lokalnimi partnerji, je nastala gledališka predstava Ortenburški rudarski nered. Predstavo je izvedla mladinska sekcija Gledališča Toneta Čufarja, režiser in scenarist predstave pa je mladi umetnik Gašper Stojc.

Zgodba se delno odvija v latovskem jeziku, delno pa slovenskem jeziku in je tako zanimiva vsej publiki, ne glede na starost. Prav tako so mladi ustvarjalci izkoristili prostor zapuščene pudlovke in nam tako pokazali vse razsežnosti in možnosti, ki jih za ustvarjanje ponuja Stara Sava.

Posnetek predstave bomo premierno predvajali kot predfilm zadnje Torkove kinoteke, prav na dan, ko mineva 640 let od izdaje tega srednjeveškega pravnega dokumenta, jeseniškega Ortenburškega rudarskega reda.

Trajanje: 34 min

***

Slovenija je v letu 2021 evropska gastronomska pokrajina, zato je vsebina te Torkove kinoteke prav hrana. Predvajali bomo film z naslovom Ne meč’mo hrane stran! Gre za dokumentarec, ki izpostavlja problematiko zavržene hrane — od tiste s kmetij, do tiste iz prodaje in predvsem tiste, ki jo zavržemo doma, iz v lastnih hladilnikov.

Po spoznanju, da vsako leto v Severni Ameriki zavržejo za miljarde dolarjev dobre hrane, se kanadski par odloči, da ne bosta več nakupovala hrane in da bosta preživela le od zavržkov. (vir in foto: www.ebm.si)

Klik do napovednika

 

 

Program Torkove kinoteke 2021 – priloga