V Muzejskem društvu Jesenice nadaljujejo z muzejskimi večeri. Na sporedu bodo vsak tretji četrtek v mesecu, ob 19. uri, v Muzeju Kosova graščina.

Na uvodnem jesenskem srečanju bo predaval Tone Konobelj, nekdanji sodelavec našega muzeja. Vljudno vabljeni, vstopnine ni.

 

Marjan Dolinšek je bil 39 let zaposlen kot izdelovalec maket v nekdanjem Tehniškem muzeju Železarne Jesenice. V času od leta 1950 do 1989 je izdelal več kot petdeset maket številnih metalurških objektov in drugih naprav (na primer plavž na Stari Savi, plavž na Javorniku, Pantzovo žičnico za transport rude z Begunjščice do Jezerc na Smokuški planini, vetrno peč, oglarje pri kuhanju oglja in druge) pa tudi  naselij in industrijskih objektov (na primer fužine na Stari Savi, na Javorniku in v Radovni v 19. stoletju, Zoisov dvorec v 19. stoletju, maketa Jesenic v 70. letih 20. stoletja, maketa Krope iz 19. stoletja in druge).  Poleg tega je sodeloval z drugimi institucijami in muzeji (Pivovarna Union, Opera Ljubljana, Elan Begunje, LIP Bled, Jezerski hram v Cerknem, Tehniški muzej v Bistri, Kovaški muzej v Kropi, Poštni muzej v Polhovem Gradcu itd.)

Maketarska delavnica je z maketarjem Marjanom Dolinškom dosegla izjemen nivo, z njegovim odhodom v pokoj leta 1989 pa je dokončno zaprla svoja vrata. Številne makete krajev, objektov in naprav, ki ohranjajo spomin na izginulo dediščino vsepovsod po Sloveniji, pa ša vedno razveseljujejo številne obiskovalce muzejev in drugih institucij.

Maketar Marjan Dolinšek, leta 1979, fototeka GMJ