Hočem osvojiti svet (scenarij: Barbara Sušec Michieli in Maja Weiss, režija: Maja Weiss)
z gostjo večera gospo Majo Weiss, v sodelovanju z Bela Film d. o. o.

 Film prikazuje igralko Marijo Vero (Franziska Xaveria Maria Eppich, po poroki baronica von Osten Sacken), režiserko in pedagoginjo slovensko-nemškega rodu. Njena življenjska pot je prikazana kot potovanje med različnimi kulturami, mesti, jeziki, gledališči, političnimi sistemi in zgodovinskimi obdobji. Pripovedovalka in raziskovalka Barbara Sušec Michieli z vlakom potuje po Evropi in išče sledi o Mariji Veri. Njena razmišljanja se prepletajo z odlomki iz igralkinih dnevnikov, spraševanji o igranju in gledališču, položaju ženske v umetnosti in življenju, o domu in o svetu. Kot glas Marije Vere v filmu nastopa igralka Maja Gal Štromar.

Torkova kinoteka se s tem filmom za letos zaključuje – srečamo se zopet naslednje poletje. Ob tem vas vabimo, da nam sporočite svoje želje, pripombe, mnenja … in tako soustvarite Torkovo kinoteko 2013. Za vas smo pripravili tudi kratko ANKETO, ki jo najdete tudi v muzeju.  Hvala za sodelovanje.

(VIR: spletna stran Bela film)

 Movie about an actress MariaVera (Franziska Xaveria Maria Eppich, married baronesse von Osten Sacken), movie director and educator who has travelled between different cultures, cities, theatres, political systems … The narrator Barbara Sušec Michieli travels around Europe by train and searches for information about Maria Vera.