V 95. letu je zapustil ta svet veliki filmski in gledališki igralec Miha Baloh. Poslovila se je še ena največjih legend filma in odrskih desk, doma z Jesenic.

Gornjesavski muzej Jesenice je Balohovo delo predstavil v dveh muzejskih razstavah, v letu 2008 na razstavi Miha Baloh: od Tugomerja do Omar Paše in v letu 2021 na razstavi Miha Baloh, gledališki in filmski igralec. Ob njegovem jubileju, 90. letnici, smo se igralcu poklonili z več muzejskimi večeri in filmskimi projekcijami.

Zadnja razstava je ponudila vpogled v Balohov gledališki in filmski svet.   Klik do video vsebine iz zadnje razstave: https://youtu.be/N-jsljldLOE

V prvem delu je predstavila njegove začetke na deskah domačega jeseniškega gledališča, prve profesionalne vloge v SNG Drama v Mariboru in Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter čas osebnega iskanja in navdušenja nad dramsko igro v Eksperimentalnem gledališču/Gledališkem ateljeju, na Odru 57 in v eksperimentalnih skupinah v Ljubljani in SLG Celje. Drugi del razstave je obiskovalcu predstavil Miho Baloha kot uspešnega filmskega igralca. Veliko spremembo mu je v karieri prineslo sodelovanje pri filmu Veselica (1960) režiserja Jožeta Babiča. Baloh je igral glavno vlogo Aleša, za katero je leta 1961 dobil zlato puljsko areno za najboljšo moško vlogo. S tem filmom je bila rojena jugoslovanska filmska zvezda. Nagrada mu je prinesla številne nove filmske vloge ljubimcev in junakov tako v domačih kot tudi tujih filmih.

Miha Baloh je v poklicu svobodnega filmskega umetnika zdržal 18 let. Gledalce in predvsem gledalke je privlačil s svojim igralskim talentom in karizmo.

Baloh Miha, 1947-1948, Vloga sindikalista Jurmana v drami Toneta Čufarja Polom, Jesenice, fototeka GMJ
Baloh Miha in Počkaj Dušica v filmu režiserja Boštjana Hladnika Ples v dežju, 1961
Baloh Miha in Beba Lončar v filmu Dvoje režiserja Petroviča,  1961
Miha Baloh v filmu Winnetou
Baloh Miha, 2008. Portret na domu na Jesenicah, foto Silvo Kokalj