Mednarodni dan muzejev že od leta 1977 muzealcem širom po svetu omogoča, da javnost opozori na izzive, ki jih srečujejo v svoji stroki z namenom večje prepoznavnosti vloge, ki jo imajo muzeji v službi razvoja družbe. Saj so muzeji že po definiciji kot ustanove, ki zbirajo, hranijo, raziskujejo, posredujejo informacije in razstavljajo materialne dokaze človeka in njegovega okolja.

Letošnja tema Mednarodnega dneva muzejev, Muzejske zbirke povezujejoje blizu tudi Gornjesavskemu muzeju Jesenice, saj kot vsak muzej predstavlja prostor povezovanja ljudi, lokalne skupnosti in kulture, kjer prav preko povezovanja preteklosti s sedanjostjo in prihodnostjo omogočamo sedanjim in prihodnjim generacijam boljše doumevanje in razumevanje svoje zgodovine.

Zato vas ob tej priložnosti vabimo v naše muzejske hiše:

–    14. maja med 14.00 in 18.00 v Kasarno na Stari Savi (Jesenice): voden ogled po stalni etnološki zbirki z rekonstrukcijo delavskega stanovanja

–    16. maja ob 18.00 v Slovenski planinski muzej (Mojstrana): odprtje likovne razstave Pripovedka o Zlatorogu

–    17. maja ob 16. 00 v Kajžnkovo hišo (Rateče): odprtje INFO TOČKE za zbirki Muzej Rateče in Jervahova mizarska zbirka (v okviru projekta ZBOR ZBIRK (Kulturna dediščina med Alpami in Krasom),v programu čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013)

–    18. maja med 10.00 in 12.00 v Ruardovo graščino na Stari Savi (Jesenice): voden ogled po železarskem muzeju, s poudarkom na oglarstvu in rudarstvu; ob 12. uri se bomo podali na voden Pohod po Stari rudni poti do Savskih jam (informacije in prijave do 15. maja: TIC Jesenice)

–    18. maja med 10. in 17. uro v Liznjekovo domačijo (Kranjska Gora): ogled arheološko-etnološke razstave Tolminskega muzeja Komu so zvonili

–    20. maja med 17.00 in 18.30 na Trg na Stari Savi (Jesenice): prireditev za najmlajše Ta prav’ živ žav

–    21. maja ob 17. 00 v Liznjekovo domačijo (Kranjska Gora): delavnica izdelovanja nakita iz bakrene žice Ustvarjalne rajarije

 

21. maja ob 10.00 se bo naš muzej odpravil na obisk v Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja (Jesenice), kjer bomo za stanovalce doma pripravili projekcijo filma Žar jekla in srečanje nekdanjih železarjev ter njihovih žena.

Vabljeni, da z nami praznujete tudi vi!