V okviru predstavitve Obrazov slovenskih pokrajin iz Občinske knjižnice Jesenice in Gornjesavskega muzeja Jesenice vabimo k spremljanju pogovora z Dejanom Rihtaričem, dirigentom Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora. Prireditev bo v Banketni dvorani Kolpern 12. marca 2024 ob 19. uri. Za vse, ki ne boste z nami v živo, pa bo pogovor tudi na spletu.

SPLETNI OGLED PRIREDITVE

Dejan Rihtarič, Maja Stepančič

Dejan Rihtarič je po končani nižji glasbeni šoli za klavir končal teoretično in inštrumentalno smer (fagot) Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je končal študij fagota. Poučuje na Glasbeni šoli Radovljica, Glasbeni šoli Kranj ter Konservatorju za glasbo in balet v Ljubljani. Nekaj časa je poučeval tudi na Glasbeni šoli Jesenice. Od leta 2014 dalje vodi in dirigira Pihalnemu orkestru Jesenice-Kranjska Gora. Zgodovina orkestra sega v leto 1874 in je močno zaznamovana z železarsko tradicijo. Orkester tako v letu 2024 praznuje 150-letnico delovanja. Kulturno društvo Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora je bilo leta 2019 vpisano med nosilce žive kulturne dediščine za enoto godbeništva v Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. Več o zgodovini orkestra lahko najdete v publikacijah Harmonije časa in Partiture spomina. Vabljeni v svet glasbenih spominov.

Sklop pogovorov poteka v sodelovanju z gorenjskimi splošnimi knjižnicami, ki sooblikujemo spletni biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin. V projektu sodelujemo: Mestna knjižnica Kranj, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, Občinska knjižnica Jesenice. Tokrat pogovor Občinska knjižnica Jesenice pripravlja v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice.