NA VRHU GORA, BLIZU NEBA

Razstava predstavlja svetlobne pojave, ki jih srečujemo v gorah na svojih planinskih poteh.  Ker se nam svetlobni pojavi v planinskem svetu zdijo veliko bližji, lepši, mogočnejši, barvitejši in celo svetlejši, smo jo naslovili NA VRHU GORA, BLIZU NEBA.

Z njo želimo obiskovalce spomniti na lepote Slovenije kjer je poudarjena enkratna moč narave, predvsem svetlobe, ki kroji njeno življenje. Želimo jih opozoriti kako nastane mavrica, kakšno je ljudsko izročilo o njej, kaj je halo in glorija, od kod barve, ki nas razveseljujejo ob sončnih vzhodih in zahodih, … Vse razlage smo zapakirali v enostavne opise nastankov posameznih pojavov, zgodbe večnih, znanih slovenskih obiskovalcev gorskega sveta in prečudovite fotografije čuječih gornikov in fotografov, ki bogatijo lično oblikovane panoje. Dodali smo še nekaj preprostih fizikalnih poskusov z namenom, da bo nastanek pojavov v naravi še bolj razumljiv, ogled razstave pa poučno zabaven.

Razstava, ki bo na ogled v Kulturnem in komunikacijskem centru (Šentjanž v Rožu) do 9. aprila, obiskovalce spodbuja k opazovanju, zaznavanju in ozaveščanju naravnih lepot domovine in širšega planeta. Hkrati pa jih opozarja na vsakdanjost naravnih lepot.

Vabljeni.