Leta 2020 praznujemo: mineva deset let od odprtja Slovenskega planinskega muzeja. Vse leto vam bomo vsak ponedeljek predstavljali naše delo, pridobitve, razstave, zanimivosti in dogodke, ki so zaznamovali prvo desetletje muzeja. 

Vaši sodelavci Slovenskega planinskega muzeja

 

Planinci so si več kot sto let prizadevali za svoj muzej, zbiranje planinske opreme pa je potekalo vse od druge svetovne vojne. Najaktivnejši so bili jeseniški planinci. Zbrano gradivo so leta 1965 predali Planinskemu društvu Dovje – Mojstrana in uspeli, da se je leta 1984 odprla Triglavska muzejska zbirka. Stalno razstavo je pripravil Gorenjski muzej iz Kranja v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom, PD Dovje – Mojstrana in Kulturno skupnostjo Jesenice. Z zbirko je poleg domačega planinskega društva (z neumornim Avgustom Delavcem na čelu) upravljal občinski Gornjesavski muzej Jesenice oziroma soustanoviteljica Občina Kranjska Gora.

 

Leta 1996 so partnerji Občina Kranjska Gora, Planinska zveza Slovenije in PD Dovje – Mojstrana podpisali pismo o nameri postavitve Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, kasneje sta se pridružila še Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice.

 

Leta 2002 je Občina Kranjska Gora odkupila zemljišče in izpeljala natečaj za idejno, arhitekturno zasnovo muzeja.

 

Temeljni kamen je 24. avgusta 2007 položil predsednik Vlade RS Janez Janša,
7. avgusta 2010 je muzej slovesno odprl predsednik države dr. Danilo Türk.

Po več poskusih in prijavah na razpise je Občina Kranjska Gora z vodjo projekta Mirom Erženom leta 2008 uspela na razpisu Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se je izvajala v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013.

Tako je gradnja stekla še istega leta. Muzej smo zgradili s finančnimi sredstvi Občine Kranjska Gora, Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za kulturo RS in Ustanove Avgusta Delavca oziroma planincev in posameznikov.

Vse od odprtja v njem hranimo in predstavljamo neprecenljivo kulturno dediščino s področja planinstva, alpinizma in gorništva, vsebine pa sooblikujemo tudi z vami.

Hvala vsem, ki nas podpirate.

Irena Lačen Benedičič, direktorica