DOPOLNITEV RAZSTAVE TEHNIŠKE DEDIŠČINE

(Javno vodstvo po razstavi: 6. 12. ob 15.30 – klik)

 

Gornjesavski muzej Jesenice je letos obnovil industrijske škarje (GMJ Ž 3816), ki so jih izdelali v podjetju Berlin-Erfurt Maschinenfabrik Henry Pels & Co. Sprva so jih uporabljali v jeseniški cevarni, kjer so od leta 1931 proizvajali cevi za vodovode, elektroinštalacijo, kolesa in ograje. Po ukinitvi obrata leta 1968 so jih preselili v profilno valjarno. Pri odpremi so jih uporabljali do leta 1979.

Skupaj z ostalo obnovljeno tehniško dediščino so razstavljene v prireditvenem prostoru na Stari Savi. Ob njej so priložene informativne table s fotografijami delavcev in železarskih obratov. Dopolnitev stalne razstave sta sofinancirala Občina Jesenice in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

V depoju sta dostop do tehniške dediščine ovirala žična ograja in stružnica. Prvo smo odstranili, drugo pa prestavili. Stružnico z inventarno številko GMJ Ž 3812 so izdelali v podjetju Berhnard Gläss Drehmaschinen Chemnitz pred prvo svetovno vojno in so jo uporabljali v strugarni valjev na Javorniku.

28. novembra 2019 smo bližje vhoda v depo prestavili najtežje enote tehniške dediščine, ki jih nameravamo v prihodnjem letu obnoviti, med njimi je tudi mlin za mletje železove rude z inventarno številko GMJ Ž 3300.

Med težjimi enotami so industrijske škarje za rezanje pločevine iz valjarne na Javorniku z inventarno številko GMJ Ž 4330.

Prestavili smo tudi dva valjčna stroja iz hladne valjarne. Na fotografiji valjčni stroj GMJ Ž 3811, izdelan v podjetju Rheinische Walzmaschinen Fabrik Koln-Ehrenfeld pred drugo svetovno vojno.