DRUŠTVA


 

ŽELEZARSKE IGRE

Na trgu pred Kasarno se boste igrali železarske igre, s katerimi so si krajšali čas Klara in njena druščina. Za enkrat vam predstavljamo le tri, čeprav se pri nas lahko preizkusite v različnih igrah, vsako leto pa zbirko še obogatimo z novimi.
Metanje podkvic – nekoč, ko še ni bilo avtomobilov, avtobusov in železnice so prevažali tovor s konji, ki so bili podkovani. Ker je bilo potrebno konja vsake toliko »preobuti«, so ostale stare podkve. Te so otroci pobrali, v zemljo zapičili palico in med seboj tekmovali, kdo uspe več podkvic vreči na palico.
Kotaljenje kolesa – Uničili pa so se tudi vozovi, zato so ostala stara kolesa voz, tudi biciklov. Te so otroci vrteli s pomočjo palice in se me seboj merili, kdo uspe kotaliti kolo dlje ali pa kdo hitreje premaga določeno razdaljo.
Tlakovanje poti z opeko – Na Stari Savi je bila med obema vojnama opekarna (ceglovnca). Tako so povsod ležale okrušene, neuporabne opeke. Otroci so se z njimi igrali tako, da so pred sabo podstavljali opeke in si tako »tlakovali« določeno pot, na kateri so tekmovali.

Trajanje delavnice: po dogovoru
Starostna skupina: 3 – 99 let
Cena: 2,00 €
Primerno tudi za osebe z motnjami v duševnem razvoju.


 

PRIPRAVA DELAVSKE KAVE

V delavski kuhinji si na zidanem štedilniku spražimo ječmenova zrna, jih zmeljemo v ročnih mlinčkih in skuhamo črno kavo, ki jo zalijemo z mlekom. Poskusili boste značilni delavski zajtrk »kofe pa krǝh«.

Trajanje delavnice: 30 min
Starostna skupina: 3 – 99 let
Cena: 2,00 €
Primerno tudi za gibalno ovirane in osebe z motnjami v duševnem razvoju.


 

IZDELOVANJE ADVENTNIH VENČKOV

Delavnico izvajamo v predadventnem času v dveh terminih.
Izdelujemo adventne venčke iz naravnih materialov.

Trajanje delavnice: 90 min
Starostna skupina: od 6. do 99. leta
Cena: 7,00 €
Primerno tudi za gibalno ovirane in osebe z motnjami v duševnem razvoju.


 

DELAVSKA MAL’CA

Obisk Stare Save lahko zaključite z delavsko malico, ki vam jo postrežemo v Kolpernu, nekdanjem skladišču za oglje. Izbirate lahko med šestimi mesnimi in dvema zelenjavnima enolončnicama, tremi mesnimi jedmi, poleg vsakega obroka pa sodi tudi pijača. Kulinarično doživetje zabelimo z ogledom katerega od filmov o nekdanjih železarskih obratih (Žar jekla – SM jeklarna, Jeseniški plavži, Zgodovina železarstva) ali o življenju delavcev (Angela Boškin – Poti k ljudem).

Trajanje delavnice: 30 – 45 minut
Starostna skupina: od 3. do 99. leta
Cena: 10,00 €
Primerno tudi za gibalno ovirane in za osebe z motnjami v duševnem razvoju.